Hopp til hovedinnhold

17. desember 2020 er det 175 år siden Trondhjems Kunstforening ble stiftet. Jubileet markerer også at det er 175 år siden Trøndelag fikk sitt første organiserte visningssted for kunst. Med kunstutstillinger, medlemslotteri og en etter hvert voksende samling, dannet Trondhjems Kunstforening selve grunnlaget for den betydningsfulle kunsthistorien vi har i denne landsdelen. Store navn, som Nikolai Astrup, Gustav Vigeland, Bjarne Ness, Håkon Bleken, Inger Sitter og mange flere, har vandret i salene i Trondhjems Kunstforening, latt seg begeistre og inspirere, for så å skape verk som har begeistret og inspirert andre. Historien om Trondhjems Kunstforening er historien om hvor viktig en kunstinstitusjon er for en region.

Historien om Trondhjems Kunstforening er også historien om Trondheim kunstmuseum. ​For å sikre en fremtidig forvaltning av kunstsamlingen og bygningen ble de gitt til Trondheim kunstmuseum ved museets stiftelse i 1997. TKF fortsatte som medlemsforening og utstillingsrom i nabobygningen, Bispegata 9a.

Samlingen ble påbegynt i 1867 med innkjøpet av Adolf Tidemands Norsk juleskik (1846), og er den samlingen som vises her på Trondheim kunstmuseum, i denne ærverdige bygningen, som i sin tid ble bygget til kunstforeningen. Alle innkjøp, alle donasjoner, gaver og ervervelser til samlingen før 1997, er gjort og tatt imot av Trondhjems Kunstforening. For å markere 175-årsjubileet har Trondheim kunstmuseum valgt å sette fokus på noen av disse verkene. Utvelgelsen har vært gjort med tanke på høydepunkter i samlingen, viktige trønderske kunstnere og historier som vi har ønsket å fremheve.

Vi gratulerer Trondhjems Kunstforening med jubileet og er dypt takknemlig for den betydningen den har hatt for Trøndelags kunsthistorie og kunstscene! 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1