Hopp til hovedinnhold
  • 1/1

Harald Sohlberg (1869-1935), Natt. (Røros kirke)

Innkjøpt i 1904 fra kunstneren med midler fra forsikringssak og Brændevinssamlaget. 

Natt. Røros kirke er et av Harald Sohlbergs hovedverk. Tilfeldigheter og en ulykksalig hendelse førte til at det ble en del av Det Faste Galleri, og senere Trondheim kunstmuseum samling. 

I 1898 gikk Trondhjems Kunstforening til innkjøp av Sohlbergs Studie fra et Arbeiderkvarter i Kristiania, et typisk eksempel på tidens stemningsmaleri. Maleriet ble senere lånt ut til en utstilling i München, men kom aldri tilbake da det gikk tapt i en skipsbrann under frakt. Kunstforeningen bestemte seg raskt for å bruke forsikringssummen på et nytt bilde av Harald Sohlberg, som da hadde bosatt seg på Røros med sin familie. Natt. (Røros kirke) ble tilbudt kunstforeningen for 2 000 kr, men Jens Thiis nektet å gå høyere enn 1 000 kr. Til slutt møttes de omtrent på halvveien og ble enige om 1 400 kr for verket som ble omtalt av kritikerne som Sohlbergs gjennombrudd. 

Sohlbergs nattskildring fra Røros har grepet og betatt i alle år siden. Strengt, monumentalt og intenst med en finstemt koloritt og et mystisk skjær. Under den dypblå himmelen med det fiolette og grønne fargespillet har natten senket seg over den slumrende byen og kirkegården. Her er lys og mørke, liv og forgjengelighet i en sjelden, tankevekkende forening. 

Verket var en svært viktig del i Nasjonalmuseets utstilling Uendelige landskap, som også ble vist på Museum Wiesbaden, Dulwich Gallery i London og på Trondheim kunstmuseum, i 2018/2019. Det var en av de best besøkte utstillingene på Nasjonalmuseet de siste årene, og den største presentasjonen som er gjort av Harald Sohlbergs kunstnerskap. 

Mer: