Hopp til hovedinnhold

  • 1/1

Bjarne Ness (1902-1927), Musikanten, 1927

Innkjøpt i 1928 fra minneutstillingen i Trondhjems Kunstforening. 

Av mange fremragende kunstnere fra Trøndelag, er Bjarne Ness en av de største. Selv om han bare ble 25 år, rakk han å manifestere seg som en av mellomkrigstidens største talenter. 

Bjarne Ness vokste opp i et typisk arbeiderstrøk på Lademoen i Trondheim, i en familie på åtte. Samtidig som han jobbet på jernbanen, utdannet han seg til å bli kunstner. Fra 1924 studerte han under maleren Axel Revold og fikk ry på seg for å være hans beste elev. Revold hadde vært i Paris og studert under Matisse, og videreførte Matisse-skolens vektlegging på farge og form til elevene sine. Ness lot seg inspirere av Revolds oppbygging av farge i sine bilder, men utviklet også et klart personlig formspråk.  

Musikanten er malt i 1927, det siste året Ness levde, og regnes som hans hovedverk. Betydningen av maleriet er ikke kjent, men fabrikkpipen og menneskene i bildet viser hans tilknytning til byen og arbeiderklassen. Maleriet inneholder alle hans særpreg i komposisjon og koloritt og er et tydelig eksempel på hvordan Ness modellerte frem motivene sine med farger.   

Samme år fikk Bjarne Ness sin store drøm oppfylt og reiste til Paris. Etter bare en måned i kunstmetropolen ble han syk av turberkolose og døde. Til tross for at Ness jobbet på jernbanen ved siden av, hadde han en enorm kunstnerisk produksjon. Ved sin død etterlot han seg over 1200 arbeider inkludert skisser. 

(..) Ikke lenge etterpå, i styremøte den 13. januar 1928 meldte formannen Vilhelm Moe at en stor minneutstilling for Bjarne Ness kunne åpnes om noen dager. Den fikk god presse, og foreningen sikret seg «Musikanten», ett av de bilder som tydeligst forteller om hvordan han studerte bildeelementenes egenskaper og kombinasjonsmuligheter og på samme tid fikk gitt uttrykk for sin fargefølelse.

Fra Trondhjems Kunstforenings 100 års-jubileumsbok, utgitt i 1945. Musikanten av Bjarne Ness var omslagsbildet på forsiden av boken.

Mer:

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1