<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=797583897089809&ev=PageView&noscript=1" />
 (Foto/Photo)

Meriç Algün

Billboards,2012
Becoming European, 2015.
The Orchard of Resistance, 2018


Billboards, 2012

Trykk på PVC / Print on PVC, 3x2m.

“Are you and your partner living in a genuine and stable partnership? (Lever du og partneren din i et genuint og stabilt forhold?)” sier et av bannerne i Meric Algüns verk Billboards (2012). Sammen med andre spørsmål, som: “Have you ever been declared mentally or judicially incompetent? (Har du noen gang blitt erklært mentalt eller juridisk inkompetent?)”, er alle plukket ut fra et spørreskjema som Algün, og andre som har søkt om statsborgerskap innenfor EU, har vært nødt til å fylle ut. Spørsmålene springer ut fra genuine bekymringer. Det som skurrer er når komplekse livssituasjoner brutalt reduseres til ja/nei-spørsmål.

The Orchard of Resistance, 2018

The Orchard of Resistance (Narrative), video installasjon / installation.
The Orchard of Resistance (Walk), 153 c-prints, innrammet / framed.
The Orchard of Resistance (Observations), blandet teknikk / mixed media.

I år 100 e. Kr. var det sentrale området Galata i Istanbul, en landlig fikenlund. Under et forskningsopphold der begynte kunstneren Meriç Algün å lete etter og fotografere de fikentrærne som i dag vokser i gårdsrom, på parkeringsplasser og mellom brosteinene i det som nå er et tett byområde. Under disse ekskursjonene tok hun notater og gjorde observasjoner av omgivelsene sine, samtidig som hun reflekterte rundt sin egen tilstedeværelse som kvinne – overvåket, utspurt og tilsnakket – på gatene i Istanbul. Algüns inntrykk fra Galata, kombinert med hennes forskning rundt fikentrærne, er utgangspunktet for installasjonen The Orchard of Resistance (2018), som stiller spørsmål om det offentlige rom, tapte paradis og livet i et patriarkalsk samfunn. Den håndskårne marmorfiken-editionen er modellert etter hannfikener og reflekterer over den herdede formen til den mannlige identiteten, dannet gjennom voldelige former av patriarkat.

 • Foto: Nadia Caroline Andersen. (Foto/Photo)
  1/6
  Foto: Nadia Caroline Andersen.
 • Becoming European, 2012. Stamp on drawing paper, 3 sheets. 59.4 × 42 cm each. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet, Stockholm (Foto/Photo)
  2/6
  Becoming European, 2012. Stamp on drawing paper, 3 sheets. 59.4 × 42 cm each. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet, Stockholm
 • The Orchard of Resistance. Foto: Susann Jamtøy. (Foto/Photo)
  3/6
  The Orchard of Resistance. Foto: Susann Jamtøy.
 • The Orchard of Resistance. Foto: Nadia Caroline Jamtøy. (Foto/Photo)
  4/6
  The Orchard of Resistance. Foto: Nadia Caroline Jamtøy.
 • The Orchard of Resistance. Foto: Susann Jamtøy. (Foto/Photo)
  5/6
  The Orchard of Resistance. Foto: Susann Jamtøy.
 • Foto: Susann Jamtøy. (Foto/Photo)
  6/6
  Foto: Susann Jamtøy.

Biografi Meriç Algün

Meriç Algün (f. 1983 i Istanbul) jobber og bor i Stockholm. Ulikhetene mellom byene Istanbul og Stockholm, spesielt sosialt og politisk, så vel som bevegelsen mellom dem, spiller en nøkkelrolle i arbeidet til Algün. Hennes kunstneriske praksis omfatter problematikk tilknyttet identitet, grenser, byråkrati, språk og oversettelse, gjennom tekster, samlinger og arkiver. Hun har utforsket bibelen som vertikale tekstlinjer, aldri-før-utlånte bøker fra biblioteker, det byråkratiske språket i søknadsskjemaer, har og produsert en ordbok med alle de ordinære ordene på svensk og tyrkisk.

Algün har hatt flere separatutstillinger på institusjoner som ARoS Aarhus Art Museum i Aarhus (2016), Kunstverein Freiburg og Moderna Museet, Stockholm (begge i 2015), MOSTYN, Llandudno (2014), Contemporary Art Gallery, Vancouver and Art in General i New York (begge i 2013), og Witte de With i Rotterdam (2012). Hun deltok i den 56. Veneziabiennialen, i den 14. Istanbulbiennialen og i den 5. Thessalonikibiennialen (alle i 2015), den 19. Sydneybiennialen og den 12. Bienal de Cuenca i Ecuador (begge i 2014), og den 12. Istanbulbiennialen (2011). Algün har deltatt i gruppeutstillinger ved Fondazione Prada, Athens and Istanbul Modern Museum (begge i 2017), Kunsthal Aarhus og Serpentine Sackler Gallery i London (begge i 2016), Fundação Iberê Camargo i Porto Alegre (2014), Kunstverein Hannover, Marabouparken i Stockholm, MoCA i Detroit og MAK i Vienna (alle i 2013), og på CCA Wattis, San Francisco og Malmö Konsthall i Malmö (begge i 2012). Algüns A Work of Fiction (manuskript) ble utgitt i Art Review (Vol 66, No 6).

English
English bio