Portretter
Portrettmaleriervitner ikke bare om en epokes kunstneriske ideal. Det forteller også mye om hvordan menneskene innenfor den gitte perioden ønsket å fremstå, og om de ulike anledningene portrettene er bestilt for. Mens kongeportretter markerer verdighet og distanse, søker eksempelvis kunstnerportretter ofte en psykologisk og mer direkte kontakt med betrakteren, slik som Astrid Nørregaards Daniel.Her er ingen opphøyet arroganse eller stiv positur, men en avslappet og åpen henvendelse, som en vennlig og likeverdig gest; skål!
Med fotografiets entre på midten av 1800-tallet fikk den enkelte malers spesielle særpreg større betydning i portrettmaleriet. Valget av kunstner og dens spesifikke stil kunne fungere som en sosial og intellektuell markering. Edvard Munchs portrett av Advokat Ludvig Meyer, ble bestilt av advokaten selv. Meyer, som var tilknyttet det progressive miljøet rundt Kristiania-bohemen, syntes muligens portrettet var for radikalt og avviste resultatet. Noen år senere fikk Trondhjem Kunstforening anledning til å kjøpe portrettet og Munch-maleriet har siden vært en del av samlingen.
- 1/2
Foto: Susann Jamtøy. - 2/2
Repetisjon som en form for forandring - Norske grafikere 100 år
Denne utstillingen er museets bidrag til feiringen av foreningen Norske Grafikeres 100 års-jubileum. Den viser verk av Ove Stokstad, Gerd Tinglum og Per Kristian Nygård. Tre kunstnere, fra tre generasjoner, som representerer tre ulike tilnærminger til grafikk. Samtlige verk tilhører Trondheim kunstmuseums samling.
Samlingen
Denne utstillingen viser kunst fra de aller første og tidligste verkene i samlingen og helt frem til de nyeste. Utstillingen er i hovedsak kronologisk oppbygd, med en tematisk presentasjon i hver sal.
Hva skjer på Trondheim kunstmuseum?
Finn en oversikt over hva som skjer på museet her!
TKM Bispegata
Museets hovedbygning ved Nidaros domkirke.
Adresse: Bispegata 7b