<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=797583897089809&ev=PageView&noscript=1" />
 (Foto/Photo)

Marthe Elise Stramrud

Reis deg

22.10.2022 - 15.01.2023

TKM Gråmølna


«830 - 894», 107.5cm x 37.5cm x 7.5cm, høybrent og glasert porselen på leirgods, 2019

Marthe Elise Stramrud utfordrer materialets muligheter i sine arbeider. Med bakgrunn i fotografi har Stramruds kunstnerskap kretset rundt hverdagsobjekter og kjente ting, med en twist. De siste årene har keramikk fått stor plass der hun utforsker form, materiale og bruksobjektets funksjon. Hun henter mønster og farger fra huslige gjenstander, fra kjøkken og baderomsgardiner, og låner fritt fra blant annet popkunstens flerfargede trykk.

Stramrud er et etablert navn i norsk samtidskunst, med kritikerroste utstillinger og utsmykninger, men dette er hennes første soloutstilling i Trondheim. En serie nye keramikkskulpturer i en nærmest umulig skala vises denne høsten på TKM Gråmølna, som store kropper i utstillingsrommene. 1,8 tonn med leire er formet, reist, glasert og brent. Med livlige farger og grove penselstrøk blir skulpturene Stramruds lerreter. I en særegen form- og materiallek viser hun frem, skjuler og flytter fokus, og det oppstår en spenning, en ny dialog mellom flate og dybde, mellom det to- og tre-dimensjonale, mellom figurasjon og abstraksjon, mellom da og nå.

Marthe Elise Stramrud

(f. 1984) bor og arbeider i Oslo. 

Hun ble uteksaminert med en MFA fra Kunstakademiet i Oslo i 2018 og en BFA fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2011. Stramrud arbeider i grenseland av keramikkens muligheter, i sterke farger med et humørfylt og nesten naivistisk uttrykk. Motiver som blomster viser lån fra blant annet popkunstens flerfargede trykk, objekter for kjøkken og baderom peker mot en feministisk tradisjon med fokus på̊ intimsfærens bruksgjenstander. Med bakgrunn fra fotografi har en del av problemstillingene hun arbeidet med i det fotografiske mediet blitt videreført i det keramiske materialet. Det oppstår dialog mellom flate og dybde, mellom to- og tre dimensjoner, mellom bilde og bruksobjekt. 

Stramrud har deltatt i en rekke separat- og gruppeutstillinger de seneste årene, gjennomført to store utsmykkingsprosjekter og arbeidene hennes er innkjøpt til flere private og offentlige samlinger deriblant Nasjonalmuseet, KODE Kunstmuseene i Bergen, SKMU, Sørlandet’s Kunstmuseum, KORO Kunst i Offentlig Rom, Oslo kommunes kunstsamling og Kunst på Arbeidsplassen. Stramrud er tildelt en rekke stipender og priser for sitt virke og har nylig gitt ut den kritikerroste boken «Keramisk faktaopplysning» (2021) som inneholder en refortolkning av Tangen-samlingens blinde flekker og presenterer en alternativ samling med 76 kvinnelige kunstnere, en faktaopplysning skrevet ut i keramikk.

Omvisninger og arrangement:

Introduksjon: Marthe Elise Stramrud - Reis deg

Få en introduksjon til utstillingen og kunstnerskapet til Marthe Elise Stramrud i utstillingen "Reis deg". Varighet: ca. 40 min. Gratis som en del av inngangsbilletten. Oppmøte i foajeen.


Tid og sted
TKM Gråmølna 5. november 2022 kl. 13.00
19. november 2022 kl. 13.00
26. november 2022 kl. 13.00
3. desember 2022 kl. 13.00
17. desember 2022 kl. 13.00