Hopp til hovedinnhold

Styret i Christian Lorck Schive og hustrus legats begrunnelse:

Anna Daniell arbeider utradisjonelt i et formspråk rikt på kunsthistoriske referanser. Hun inviterer til leken dialog mellom menneskene og tingene, der skulpturene hennes samtaler med vidd og humor med andre aktører og insisterer på å være del av selskapet, en del av felleskapet. De er også famlende og søkende, litt klumsete der de hangler og balanserer for å finne sin plass. Disse iscenesatte situasjonene utfordrer den rasjonelle forståelsen om at ting kun er ting, noe vi skaper og bruker, uten eget liv og ikke noe som også påvirker og former oss. Daniell vender rundt på materialenes verdi-hierarki og åpner opp skallene våre for nye perspektiv, hvor samspillet mellom menneskekroppene og kropp-tingene begynner å dirre.

Daniell er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og har de senere årene stilt ut ved blant annet Kunsthall Trondheim, Henie Onstad Kunstsenter, Galleri F15 og Vigelandmuseet I 2016 var hun en av finalistene for Sandefjord kunstforenings kunstpris. Hun har gjort en rekke kunst i offentlig rom oppdrag slik som i Bredtvet kvinnefengsel og Oslo Rådhus, og hun jobber også med flere nye oppdrag, herunder Nye Stavanger Sykehus og det nye Radiumhospitalet i Oslo.

Biografi

Anna Daniell (født 1978) jobber med skulptur, tekst, film og performance. Hun bor og jobber på Nesodden. Daniells kunstverk utforsker betydningen av skulpturell kunst i samtidskulturen. Hun skaper iscenesatte situasjoner mellom publikum og kunsten sin for å utfordre dominerende perspektiver. Arbeidene hennes søker å kommunisere med et bredere publikum og utforske nye utstillingsformater og å aktivt skape følelsesmessig forbindelse mellom skulpturene hennes og tilskueren. Hun har nylig laget en permanent skulpturinstallasjon til Oslo Rådhus og stilt ut «En gave fra en kvinne» på Henie Onstad kunstsenter. Soloutstillinger inkluderer Kunsthall Trondheim, Podium og Kunstnernes hus - Akademirommet. Hun jobber for tiden med en storstilt utendørsutstilling, en solo på Galleri Brandstrup og en stor permanent skulpturinstallasjon for blant annet Radiumhospitalet Oslo.