Hopp til hovedinnhold

Styret i Christian Lorck Schive og hustrus legats begrunnelse:

Ane Graff utforsker spennet mellom det forførende objektet og vitenskap i estetisk sylskarpe installasjoner. Verkene, som ikke er uten humor, trekker ofte inn kunnskap om biokjemiske prosesser og biologisk grenseløse tilstander. Konvensjonen om fysisk stabilitet blir hos Graff utfordret i verk der tilsynelatende faste stoffer over tid oppløses i hverandre. Tilsvarende blir kunnskapen om menneskekroppen som bærer av bakteriekolonier og påvirket av utallige kjemiske substanser, gjenstand for nevrotisk nærgående undersøkelser. Vår kontroll over oss selv og ikke minst resten av verden, framstår i Graffs kunstneriske landskap som en fiksjon, i beste fall. En underliggende strøm i skulpturene hennes er grensen mellom liv og ikke-liv og de berører med dette et av de store mysteriene vi kjenner til.

Graff sin særegne kombinasjon av vitenskap og kunst befestet et viktig kunstnerskap både nasjonalt og internasjonalt, og hun er sentral innen utforskningen av økofilosofi på den norske kunstscenen. Arbeiderne hennes er representert i flere store samlinger. Hun deltok på Veneziabiennalen i 2019, Kiasma i Finland i 2019, OSL Contemporary i 2020 og på Kistefosmuseet og Liverpoolbiennalen i 2021,.

Biografi

Ane Graff (f. 1974, Bodø) bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet billedkunster ved Vestlandets Kunstakademi, Bergen 2000-2004, og er i dag PhD-stipendiat ved Kunstakademiet i Oslo, tilknyttet Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Nylige utstillinger inkluderer Liverpool Biennale 2020 (kuratert av Manuela Moscoso); “Weather Report – Forecasting Future”, vist på den nordiske paviljongen under 58ende Veneziabiennalen (kuratert av Piia Oksanen og Leevi Haapala, KIASMA) og under Art Encounters Biennial 2019 (kuratert av Maria Lind & Anca Rujoiu).

Kommende utstillinger inkluderer soloutstillingen “The Wound In Its Entanglements” på Kunstinstituut Melly, Rotterdam (Nederland) i 2022, og gruppeutstillingen på 1.5 C Pathway i King Abdulaziz Center for World Culture - Ithra (Saudi-Arabia), og kunst- og teknologikonseptet 7 x 7 I 2023, et samarbeid mellom kunstnerorganisasjonen Rhizome ved The New Museum of Contemporary Art, New York og Stavanger Kunsthall. 

Foto: Pirje Mykannen/KIASMA.

  • 1/5
  • 2/5
  • 3/5
  • 4/5
  • 5/5