Marin Shamov
Mother*hood Instruction (2021-2025), 2025
lydperformance og dataspill
Variabel lengde og størrelse
Cyberfeminisme vokste frem på 1990-tallet som en feministisk reaksjon på den økende påvirkningen fra digital teknologi og internett. Den undersøker hvordan teknologi både forsterker og utfordrer tradisjonelle kjønnsroller, og underbygger både mulighetene for bemyndigelse og risikoen for å forsterke ulikheter. Internett og dets virtuelle rom gir marginaliserte stemmer en plattform og gjør det mulig for kvinner, skeive og trans*personer å danne fellesskap, dele kunnskap og utfordre de rådende narrativene.
Mother*hood Instruction (2021-2025) tar form av et lydperformancespill og låner cyberfeminismens idéer og dens syn på automatiseringen av reproduksjonsarbeid; ulønnet eller undervurdert arbeid som opprettholder menneskers liv og velferd. Denne typen arbeid omfatter mange ulike former for omsorg: barnepass, matlaging, rengjøring og emosjonell støtte. Lydelementet i spillet består av de personlige historiene til utøverne/deltakerne som var med i den opprinnelige utgaven av Mother*hood Instruction, som ble fremført som en performance i St. Petersburg i Russland i 2021. Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina forlot alle utøverne landet. I denne nye utgaven av verket hører vi de personlige historiene til de opprinnelige utøverne. Noen av dem måtte dra tilbake til Russland på grunn av landets patriarkalske rettssystem, som rammet dem hardt som mødre.
Mother*hood Instruction presenterer et cybermiljø der et cyberbarn kan bli født– en kunstnerisk kroppsliggjøring av vår felles evne til å ta de valg som følger med morsrollen. Lydperformancen/lydverket er strukturert som et interaktivt spill, og spilleren kan kun gå videre når cyberbarnets behov er tilfredsstilt. For å gjøre det som skal til for å ta vare på cyberbarnet må betrakteren/spilleren forstå cyberbarnets behov. Når betrakteren/spilleren hører barnet rope, må de avgjøre om de skal svare, vente eller ignorere det. Betrakteren/spilleren vil snart oppdage at det er utfordrende å tilfredsstille cyberbarnets behov; disse behovene er lagt inn i spillets koding, så man må forstå logikken som ligger bak kodingen for å tilfredsstille cyberbarnets behov. Uavhengig av hva man velger å gjøre, driver valget (av et av valgmulighetene i spillet) narrativet i lydperformancen fremover.
— Marin Shamov
Følg lenken under for å lese hennes essay Mother*hood Instruction: en monolog
biografi
Marin Shamov performing at Brunnenpassage, Wien 2024. Photo: Barbara Mair
Marin Shamov (they/them, b.1990, Sebezh) is a visual, dance and performance artist. In their work for the exhibition, they engage with the theme of mothering, collective response-ability, and trans bodies in relation to various political and economic factors that affect access to childbirth and child-rearing. They studied as an exchange student at the Oslo National Academy of the Arts in 2024, graduated from the School of Involved Art in 2017, Vaganova Dance Academy in 2015, and St. Petersburg Institute of Applied Arts in 2013. Recent exhibitions include: Care Webs and Cuddles, Kunsthalle Exnergasse, Vienna, 2025; and HOUSE, Academy of Fine Arts, Vienna, 2025.
Kreditering
Marin Shamov, Mother*hood Instruction (2021-2025),
interactive sound-performance game, 2025,
Duration: 15:03 + time for making decisions
Video game developer: Yulia Kozhemyako
Sound editing: Marina Karpova
Participants: Olesya Panova, Tanya Sukhina, Marina Karpova, Nastya Pyari
Comissioned by the Trondheim Kunstmuseum