Hopp til hovedinnhold

Hans Ryggen, Selvportrett med gul kappe, 1950. 

Forprosjektet Hans Ryggen: pigmenter på papp er en nødvendig og omfattende tilstandsvurdering av de bevarte maleriene i museets samling.

Trondheim kunstmuseum har en betydelig samling malerier og akvareller av kunstneren Hans Ryggen (1894 – 1956) i sin samling. Gjennom sin særegne og ekspressive fargebruk skildret Hans Ryggen landskapet rundt seg på Ørlandet, blomsterlivet i hagen og familielivet på gården sammen med konen Hannah Ryggen og datteren Mona.

I Trondheim kunstmuseums samling har vi også malerier som Hans Ryggen malte mens han satt på Grini under andre verdenskrig, slik som Underholdning i brakkene (1944) og 13243 går ut i lyset (1944). Hannah skildret også Hans i fangenskap i bildeteppet Grini (1945). Etter ektemannens død donerte Hannah Ryggen en større samling av Hans sine malerier og akvareller til Trondheim kunstforening. Med utgangspunkt i dette materialet arbeider museet nå frem mot en kunstutstilling om kunstnerparet Hans og Hannah (2025). 

Forprosjektet Hans Ryggen: pigmenter på papp er en nødvendig og omfattende tilstandsvurdering av de bevarte maleriene i museets samling. Mange av Hans Ryggens malerier er malt på papp og andre typer plater med varierende malingskvalitet. De er derfor spesielt krevende å bevare på en god måte for ettertiden. Selv om papp som materiale kan være tykt og stivt er selve overflaten skjør som tynt papir. Den gulner over tid ettersom cellulosefibrene brytes ned. Denne gulningen av pappen påvirker malingen og maleriets utseende og gjør at det er ekstra krevende både å konservere og å stille ut maleriene. Derfor har størsteparten av samlingen med Hans Ryggens bilder aldri vært vist i større utstillinger ved museet. Målet med prosjektet Hans Ryggen: pigmenter på papp er derfor å gjøre en tilstandsvurdering av alle maleriene i museets samling. Konservatorer skal undersøke hvert enkelt maleri og gjøre en vurdering på hvor mye og hvilken type konservering som trengs. Videre vil en fotograf ta gode bilder av hvert maleri slik at kunsten kan publiseres og tilgjengeliggjøres digitalt.

Kontaktperson: Ida Grøttum
E-post: ida.grottum@mist.no