Hopp til hovedinnhold

Å samle

Formidlingstilbud til barnehager

  • 1/1

Trinn, varighet og sted

Trinn: 4-6 år
Maks antall: 10 barn + voksne
Varighet: 1,5 time

Sted: Trondheim kunstmuseum, museets hovedbygning ved Nidarosdomen (Bispegata 7B)
Tidspunkt: torsdag og fredag 

Pris: Alle formidlingstilbud er gratis for utdanningsinstitusjoner i Trondheim kommune.
Institusjoner utenfor Trondheim er prisen 1000 kr + 50 pr. pers med verksted.

Slik er opplegget

De aller fleste barn samler på et eller annet. Pinner, steiner, klinkiser, viskelær, fotballkort, kindereggfigurer. Mange ungdommer og voksne samler også, bevisst eller ubevisst. Å samle ligger naturlig for mennesket, gjenstander vi trenger, ting vi fascineres av, vakre objekter, eller ting vi er spesielt interessert i. Og når samlingen vokser og ikke lengre får plass i en eske, oppstår behovet for å sortere, ordne og systematisere. På Trondheim kunstmuseum samler vi på kunst! Vi har en stor samling som vi er satt til å passe på og vise frem. Vi vil gjerne dele «samleerfaringer» med elevene!

Fagområde

Kunst, kultur og kreativitet 

Kommunikasjon, språk og tekst 

Antall, rom og form 

Kropp, bevegelse, mat og helse 

Nærmiljø og samfunn 

Læreplanmål

I rammeplanen for barnehager finner vi mål som ønsker å gi barna muligheten til å oppleve kunst og kultur og til å uttrykke seg estetisk. Gjennom rike erfaringer med kunst kultur og estetikk skal barna få et mangfold av muligheter for sansning, opplevelse, eksperimentering, skapene virksomhet, tenkning og kommunikasjon. 

Kunst, kultur og kreativitet 

- har tilgang til ting, rom og materialer som støtter opp om deres lekende og estetiske uttrykksformer 

- tar i bruk fantasi, kreativ tenkning og skaperglede  

- bearbeider inntrykk og følelser i møte med kunst, kultur og estetikk gjennom skapende virksomhet ute og inne  

- møter et mangfold av kunstneriske og kulturelle uttrykksformer og utforsker og deltar i kunst- og kulturopplevelser sammen med andre  

- bruker ulike teknikker, materialer, verktøy og teknologi til å uttrykke seg estetisk  

Kommunikasjon, sprak og tekst 

- uttrykker sine følelser, tanker, meninger og erfaringer på ulike måter 

- videreutvikler sin begrepsforståelse og bruker et variert ordforråd  

- opplever spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale 

- utforsker og gjør seg erfaringer med ulike skriftspråksuttrykk, som lekeskrift, tegning og bokstaver, gjennom lese- og skriveaktiviteter. 

Antal, rom og form 

- bruker kroppen og sansene for å utvikle romforståelse 

Kropp, bevegelse, mat og helse 

- opplever å vurdere og mestre risikofylt lek gjennom kroppslige utfordringer 

Nærmiljø og samfunn  

- utforsker ulike landskap, blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg og ferdes trygt 

Om besøket

Kan vi spise matpakke på Trondheim kunstmuseum?

Vi skal bruke all vår tid til å se på kunst og arbeide i verksted, så der blir ikke tid til matpause under oppholdet. Vi anbefaler å spise før eller etter besøket, her kan man sitte i verkstedet (om der er ledig) eller sitte i hagen og spise matpakke.

Hvordan finner jeg frem?

Museets hovedbygning ved Nidarosdomen  

Adresse: Bispegata 7b, 7013 Trondheim 

Bilparkering: TKM Bispegata ligger i Midtbyen med nærmeste gateparkering i Bispegata eller Munkegata. Nærmeste parkeringshus er Torget P-hus som ligger i tilknytning kjøpesenteret Trondheim Torg, med innkjørsel fra Tinghusplassen. 

Bussreisende: nærmeste bussholdeplass er Nidarosdomen. For busstider se AtB sine hjemmesider.

Hva er lærers rolle?

Som lærer og/eller pedagog har du en viktig rolle i å hjelpe barna i aktivitetene på linje med museet og museumspedagogene. Det er til stor hjelp at du som lærer eller pedagog er bevisst på alle barna i gruppa, og bidrar til å huske hva du kan og ikke kan gjøre på et kunstmuseum.   

Vi jobber basert på dialog og med verkstedøvelser for å fremme pluralisme, inkludering og mangfold. Derfor er det viktig å vite at det ikke finnes rett og galt, men mange ulike uttrykk, inntrykk og meninger i kunsten. Både den vi ser på i utstillinger og den vi lager på verkstedet. 

Hvordan er et besøk på Trondheim kunstmuseum?

  • Ved ankomst vil du bli tatt imot av en museumspedagog på museet ved hovedinngangen.  

  • Det er garderobe/oppbevaring for klær og vesker.

  • Vi må bruke all tid på å se på kunst og jobbe i verkstedet, så det blir ikke tid til lunsjpause. Spis hjemmefra eller etter besøket. Du kan sitte i resepsjonen og spise matpakke. 

Museumsregler

På Trondheim kunstmuseum skal vi komme tett på utstillingene og verkene. Vi ønsker å skape et rom for dialog, engasjement og fordypning for alle. For å få plass til alle gjester både nå og i fremtiden, må vi ta vare på kunsten og hverandre. Derfor er det noen få, men viktige regler:   

  • Du har ikke lov til å røre

  • Du har ikke lov til å rope  

  • Du kan ikke hoppe  

  • Det er ikke lov å ta med mat og drikke inn i utstillingene

Tilgjengelighet

Utstillingene er tilgjengelige via heis. Inngangen for gjester med rullestol, rullator eller barnevogn er på sørsiden av bygget (mot Nidarosdomen). Dersom døren er lukket, ta kontakt med resepsjon eller museumspedagog. Vestsiden av bygget (mot Bifrons restaurant) kan også benyttes. En ringeklokke tilkaller våre ansatte som med glede bistår i bruken av den originale heisen fra 1930-tallet.

Opphavsrett

Verkene er opphavsretts beskyttet materiale og er gjengitt etter samtykke fra rettighetshaver / BONO. Utover privat bruk er gjengivelse av vernede kunstverk i analog eller digital form kun tillatt etter avtale med rettighetshaver / BONO. 

Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2