Hopp til hovedinnhold

Rekonstruktion – Psyket

Anna Odell

5. oktober 2024 - 9. mars 2025

Kunstneren Anna Odell bruker seg selv og egne erfaringer til å stille spørsmål om maktstrukturer og synet på psykiske lidelser. Med den kritikerroste videoinstallasjonen "Rekonstruktion - Psyket" får vi et blikk inn bak psykiatriens lukkede dører, i grenselandet mellom fakta og fiksjon, minner og vanskelige etiske dilemmaer.

Verket "Rekonstruktion - Psyket" av Anna Odell utforsker komplekse dynamikker og etiske grenser innen psykiatrisk omsorg, med utgangspunkt i Odells egne erfaringer fra en psykiatrisk avdeling. 

Kjernen i utstillingen er en videoinstallasjon der Odell gjenbesøker sin tid på en psykiatrisk avdeling og belyser et kontroversielt forhold hun hadde med en mannlig pleier, som resulterte i en graviditet. Dette forholdet, som klart brøt med profesjonelle etiske retningslinjer, førte til at hun til slutt ble utskrevet fra avdelingen. Installasjonen inneholder en filmet diskusjon blant psykiatriprofesjonelle, som diskuterer Odells historie uten å vite om den personlige forbindelsen mellom pasient og pleier, og gradvis avdekker de etiske implikasjonene av slike situasjoner.  

Utstillingen inkluderer også fotografier som utforsker temaer som identitet, vrangforestillinger og effekten av psykiatrisk behandling på personlig autonomi. Gjennom dette introspektive og provoserende arbeidet utfordrer Odell seerne til å vurdere de ofte uklare linjene mellom profesjonell omsorg og personlig involvering, og konsekvensene for de involverte.  

Jag försöker ta reda på vad som hände, vad som utspelade sig i personalgruppen. Jag leker med bilden av mig själv. Vem man är när man är inom psykiatrin och vem är det som har definitionsrätt om vem man är

Anna Odell til SVT

Anna Odell (f. 1973) er en svensk kunstner og filmskaper fra Stockholm, Sverige. Hun er kjent for sitt kontroversielle og provoserende arbeid som utfordrer samfunnets normer og konvensjoner. Odell fikk stor oppmerksomhet i 2009 med sitt kunstprosjekt "Okänd, kvinna 2009-349701", hvor hun iscenesatte en psykotisk episode som førte til at hun ble tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling. Prosjektet ble en del av hennes avgangsprosjekt ved Konstfack, Sveriges største kunstskole, og satte fokus på behandlingen av psykisk syke i samfunnet. 

I 2013 debuterte hun som regissør med filmen "Återträffen" (The Reunion), som hun også skrev og spilte hovedrollen i. Filmen ble godt mottatt og vant flere priser, inkludert den prestisjetunge Guldbaggen for beste film. "Återträffen" utforsker temaer som mobbing og hevn, og er basert på Odells egne erfaringer fra skoleårene. 

Anna Odells arbeid er preget av en dyptgående utforskning av menneskelig adferd, maktstrukturer og sosial kontroll, ofte ved å bruke seg selv som subjekt i sine verk. Hennes kunst og filmer fortsetter å skape debatt og utfordre seerne til å reflektere over viktige samfunnsspørsmål. 

Tilltron till självbiografin som sanningsdokument är obegripligt starkt rotad. Det är här Odell hämtar sin näring. Precis som debatterna om de senaste decenniernas många autofiktiva litterära verk visar hennes filmer hur svårt media har att bemöta ett verk som både fakta och fiktion.

Milou Allerholm, Kunstkritikk 24.01.24
Museum24:Portal - 2024.09.30
Grunnstilsett-versjon: 2