Hopp til hovedinnhold

Berøringstur, 2020. 

Objekt #7003, 2020.

28.05 - 27.06.2021

Berøringstur (2020)

Medium: Video, single channel HD.
Lengde: 14 min, 5 sek.

Videoen Berøringstur (2020) fokuserer på en blind mann som får en personlig omvisning blant skulpturer i Nasjonalmuseets samling. Under turen erstattes synsinntrykk av berøring og duftinntrykk, og skulpturene utforskes med nesebor og fingertupper, mens en av museets formidlere beskriver hva hun ser. Også samtalen foregår delvis taktilt, gjennom haptiske signaler som tegnes av en tolk på ryggen. Berøringstur fremstiller en taktil opplevelse av noe som vanligvis betraktes på avstand. Filmen har blitt vist på Høstutstillingen (Kunstnernes Hus, Oslo) og ved Valnesfjord Skole (Fauske).

Ellen Henriette Surhke

(f. 1984 og basert i Oslo)
Suhrke har utdannelse fra Kuvataideakatemia i Helsingfors og Bergen National Academy of the Arts, hvor hun mottok en MFA i 2013. Hennes praksis kan sees på som meditasjoner over natur og kultur, hvor menneskelig interaksjon med miljøet spiller en viktig rolle. Arbeidene hennes er basert på nøye planlegging og bakgrunnsstudier, men gir likevel rom for det poetiske og uventede

  • 1/1
    Ellen Henriette Suhrke, Berøringstur, 2020.

Objekt #7003 (2020).

Medium: Skulptur i leirgods, glasert – 2 deler.
Størrelse: ca 35 (h) x 25 (b) x 25 cm (d).

Objekt #7003 (2020) av Heidi Bjørgan er en skulptur i 2 deler hvorav den ene utgjør en slags «sokkel» og den andre utgjør «skulpturen» som hviler på sokkelen. «Sokkelens» diameter tilsvarer bunnen på en 10 liters vannbøtte, der kunstneren kaster leirerester og som blandet med vann kan lage slipp eller resirkuleres. Den øverste delen kan tolkes som den er laget av sammenkrøllede leirerester. Heidi Bjørgans objekter kan se ut som om de har smeltet og implodert i ovnen og glasurene er ofte dynamiske og uttrykksfulle. Hvert objekt fremstår som en usannsynlig kombinasjon av en kjent, men likevel deformert bruksartikkel og det mange ville ha kalt leirrester eller søppel som bukter seg om hovedformen.

Heidi Bjørgan

(f. 1970)
Bjørgan er utdannet MA i keramisk kunst samt kreativ kuratering på Kunsthøyskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm. Bjørgan har utstillinger over hele verden og har vært representert på viktige kunstmesser som Collect i London, Artgenève i Genève og NADA i New York. Hun deltok i å starte et nordisk nettverk for moderne keramikk og har kuratert utstillinger som Ting Tang Trash og Beyond G(l)aze på KODE i Bergen. Hennes arbeid er inkludert i nasjonale og internasjonale samlinger som Nasjonalmuseet i Oslo, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Utenriksdepartementet, KODE i Bergen, V&A i London, og flere private samlinger rundt om i verden.

  • 1/1
    Heidi Bjørgan, Objekt #7003, 2020.
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1