Hopp til hovedinnhold

med Skeivt Opprør
Lørdag 12.11.2022 kl. 12.00-23.00

Skeivt Opprør tar over Trondheim kunstmuseum! Opplev et annerledes museum med Skeivt Opprørs bokkafé, workshops og Utopisk sci-fidansefest.

 • 12.00: Skeiv anarkistisk bokkafè 
  Foajeen 
 • 13.00: Åpning av utstilling
  Studio
 • 13.00-14.00: Skeiv helsefremmende workshop
  Storsalen
 • 14.30-15.30: Utopisk beredeskap
  Storsalen
 • 16.00-17.00: THE FUTURE IS SEXY
  Formidlingsverkstedet
 • 17.00-18.00: Servering av suppe 
  Foajeen
 • 18.00-19.00: Utkledning til Scifi-dansefest
  Formidlingsverkstedet
 • 18.00-19.00: Fremtiden er... grønn! Bohemsk vorspiel
  Storsalen
 • 19.00-23.00: Utopisk Sci-fi dansefest
  Storsalen

Skeiv helsefremmende workshop

Kl. 13.00-14.00, Storsalen

Skeive er ekstra utsatt i i samfunnet, vi opplever minoritetsstress, fattigdom og hjemløshet i høyere grad enn gjennomsnittsbefolkningen og har en lang og trøblete historie med helsevesenet. Dette har igjen ledet til en lang historie med å organisere seg rundt helse fra aids krisa til intersex bevegelsen og kampen for verdig transhelse og arbeidet for å få skeivhet ut av diagnosemanualene. Samtidig som vi har jobbet for reformer og endringer i systemet, så har skeive også bygget grasrotnettverk av gjensidig hjelp for å ivareta hverandres helse på alle nivåer, fra boligsikkerhet til informasjonsdeling og opprettelsen av alternative helsetilbud.

Hvordan jobber vi med å fremme helse blandt skeive og dekonstruere samfunnets antagelser om hvordan helse ser ut, hva slags samfunn kan vi forestille oss der helsen vår blir ivaretatt og hva kan vi gjøre for å komme oss dit? Vi vil åpne opp for refleksjon og ekspansjon i denne helsefremmende workshopen.

Utopiberedskap - “Prepping” for utopi

Kl. 14.30-15.30, Storsalen

Apokalypsen er langsom. Vi er i en prosess preget av sosial kollaps, kollaps i økomangfoldet og i politiske institusjoner. Krisene kommer om hverandre, skyller over oss, hvordan møter vi denne usikre framtida? “Prepper” - eller beredskaps-bevegelsen har lenge vært preget av et individualistisk tankesett om overlevelse og konkuranse om resurser, det har handlet om å låse deg ned i bunkeren med matlagre og hagle for å forsvare deg fra naboer som vil stjele fra deg. Men det er kanskje ikke den beste måten å forberede seg på en krise og reflekterer også dårlig hvordan folk oppfører seg i en krisesituasjon. I denne samtalen om utopisk beredskap tar vi utgangspungt i at vi er sterkere sammen og at krisene vi står ovenfor gir oss en mulighet til å tenke nytt. Når samfunnsfunksjoner kollapser har vi anledning til å bli kreative med hvordan vi ønsker å erstatte dem, eller ikke. Kanskje trenger ikke utopi og dystopi heller å være motsetninger.

THE FUTURE IS SEXY

Kl. 16.00-17.00, formidlingsverkstedet

Vi skal ta tilbake free love før AIDS-krisa og Reagan&Thathcer kom og ødela alt – en rykende hot framtidsvisjon hvor du kan ha så mye eller så lite sex som du vil, forbi binære, restriktive tankeganger. Dette eventet er både smexy performance med rom for samtale om hvordan vi kan gjøre undergangen/overgangen/framgangen/motgangen sensuell og spektakulær.

The Future is... grønn!

Kl. 18.00-19.00, Storsalen

L'avenir est vert! Et bohemsk vorspiel til en utopisk fest. I tradisjonen fra den parisiske grønne time der intellektuelle og andre bohemer møttes over et glass absinth, samles en gruppe unge aktivister og intellektuelle på museet, midt i utstillingen. Vorspielet er der tanker om fremtiden brytes og reflekteres, som lys gjennom stetten på et krystallglass, i et prisme av 1800-tallets litteratur og filosofi. Et sted hinsides kategori og konvensjon, forbi det binære og før det moderne. Et bord, en samtale og mange tråder. Tema for vorspielet er ikke satt, samtalen blir til i møte mellom deltakernes vilje, interesse og øyeblikkets stemning. Alt i nåden til den grønne fe og frihetens ånd. Publikum vil kunne veksle mellom å besøke utstillingen, overhøre samtalene og involvere seg selv i den. Hvem er det egentlig som er observatør? Hva er frihet? Og er fremtiden grønn?

Utopisk Sci-fi dansefest

Kl. 19.00-23.00, Storsalen

DJ Ranja snurrer plater, fra fortida som gir oss en inngang i framtida. Fra afrofuturistisk funk til scifi-disko og speisa rock.

Vi oppfordrer deg til å kle deg utopisk, bryt ned binærene mellom maskulint og feminint, formelt og uformelt, omfavn camp scifi-estetikk, kom i romdrakt eller alien mote eller simpelthen noe som gjør deg glad og bekvem og klar til å bykse inn i framtida. Vi ønsker at dansen og musikken skal fungere som en inngang til utopi at vi gjennom dans skal finne nye måter å relatere både oss selv, våre egne kropper og hverandre.

Det å manifestere utopi betyr også å oppføre respektfullt ovenfor hverandres grenser, en måte å gjøre dette på er å spørre om pronomen heller enn å komme med antagelser om kjønn, og generellt spørre om samtykke.

Museum takeover med Skeivt Opprør er kuratert av kunstner Guri Simone Øveraas i forbindelse med utstillingen The Future is _____. 

Guri Simone Øveraas (f.1990) er en kunstner født og oppvokst i Tråante/Trondheim. Hun har en Bachelor i billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim og tok sin master ved Kunstakademiet i Tromsø der hun ble uteksaminert våren 2020. Øveraas arbeider ofte med sted og identitet. Gjennom performance og skulpturelle verk forteller hun historier både fra virkeligheten og sine egne drømmer.