Hopp til hovedinnhold

Månedens kunstverk: Sommervind av Tone Thiis Shjetne

Månedens teknikk: Ståltrådskulptur

Tok du deg et avkjølende bad i sjøen i sommer? Kanskje i det du skulle tørke deg med håndkleet kom det en varm vind og tok tak i håndkleet og løftet det i et svev. Frys tanken, og tenk at du var en skulptur, kanskje på et berg. Lukk øynene og se det for deg, kanskje du kan prøve å stå på den måten?  

1. SE – oppdag bildet. Hva ser du? Se på farger og former, hele bildet, deler av bildet.

2. TENK– hva skjer i bildet? Hvilke historier, eller tanker fikk du? Hva fikk deg til å se det?

3. UNDRE – har du noen spørsmål? Får bildet deg til å tenke på noe annet? Hva skjedde, hvordan er det laget, har det en lukt og hvordan kjennes det ut? Fortell en venn hva du tenker.

Skulptur - Hva betyr det?

En skulptur er et kunstverk som er laget tredimensjonalt. Det betyr at vi kan gå rundt den og se fra alle kanter. En skulptur kan lages i mange ulike materialer og på mange måter. Skulpturer er ofte laget i harde og holdbare materialer, og denne er støpt i bronse. Thiis Schjetne har først formet skulpturen i leire, og etterpå har hun laget en form som hun kan tømme bronse i for å lage den samme skulpturen.  

Ofte lager vi skulpturer av kjente og viktige personer, men i denne skulpturen er det ikke viktig hvem personene er eller hvordan de ser ut. Det er bevegelsen i stoffstykket som er det viktigste, og selv om den er laget i hardt og kaldt metall kan vi likevel se og kjenne hvordan vinden tar tak et lett i tøystykket og løfter det opp.   

Oppgave: Ståltrådskulptur i bevegelse

Lag en skulptur av en person som er i bevegelse. Det kan være en bevegelse i en sport eller kanskje personen har blitt tatt av vinden, slik som tøystykket i skulpturen til Tone Thiis Scjetne? 

Du trenger:

 • Tykk ståltråd, (ca. 80 cm lengde).

 • Tynn ståltråd.

 • Tang.

 • En trekloss eller annet som fungerer til sokkel.

 • En stiftemaskin til å feste skulpturen.

Hvordan:

Skulpturer er ofte tunge, og står stille på en sokkel eller på bakken. Her skal vi tvinne og bøye ståltråd til en skulptur med bevegelse. Tenk litt på størrelser – hvis du strekker ut armene til siden er du like lang i høyden som i bredden.

 1. Brett den tykke ståltråden på midten, og lag et hode.
 2. Lag armene.
 3. Til slutt lager du bein og føtter.
 4. Tvinn på tynnere ståltråd for å lage mer fylde.
 5. Når du er fornøyd, kan du begynne å lage bevegelse i skulpturen. Hvordan beveger en fotballspiller eller en ballettdanser ut? Prøv å gjøre noen bevegelser selv før du former bevegelsen i skulpturen og tenk på at skulpturen skal ses på fra alle retninger. Når du er ferdig kan du stifte skulpturen fast i treklossen, slik at den står stille – men likevel ser ut som at den er i bevegelse.
 • 1/7
 • 2/7
 • 3/7
 • 4/7
 • 5/7
 • 6/7
 • 7/7

Tagg bildene dine med #snakkomkunst #trondheimkunstmuseum eller @trondheimkunstmuseum på Instagram eller Facebook. 

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1