Hopp til hovedinnhold

Månedens kunstverk: Bud etter legen av Christian Krohg.

Månedens teknikk: Collage

Du venter alene i en kald og mørk gang. En dresskledd mann kommer ut fra en dør. Det strømmer lys og varme fra rommet bak ham, og du skimter en feststemt gjeng sittende rundt et bord. De har på seg vakre klær. Du kjenner lukten av den gode maten og hører klirring av glass og latter. Mannen virker irritert over at han må forlate det hyggelige selskapet, og ber om at noen finner en jakke til han.  

1. SE – oppdag bildet. Hva ser du? Se på farger og former, hele bildet, deler av bildet.

2. TENK– hva skjer i bildet? Hvilke historier, eller tanker fikk du? Hva fikk deg til å se det?

3. UNDRE – har du noen spørsmål? Får bildet deg til å tenke på noe annet? Hva skjedde, hvordan er det laget, har det en lukt og hvordan kjennes det ut? Fortell en venn hva du tenker.

Kontrast - Hva betyr det?

Kontrast handler om forskjeller. Forskjeller i lys og mørke, stor og liten, kald og varm eller myk og hard. Har du noen ganger opplevd at det er litt rart når noen skrur på lyset om morgenen? Da opplever du kontrasten mellom lys og mørke. Kunstnere bruker kontraster rett og slett for å fremheve forskjeller og ulikheter, eller at noe står i motsetning til hverandre. Ofte er det slik at desto større kontrasten er desto mer dramatisk blir utrykket. Kontraster kan også bli brukt til å si at noe er bedre enn noe annet eller at noe er urettferdig.  

Oppgave: Lag et bilde som forteller hvordan du opplever forskjeller i samfunnet eller verden

Du trenger:

 • Aviser eller skriver og internett 
 • Saks 
 • Lim 
 • vannmaling 

Hvordan:

 1. Let i aviser eller på nett etter bilder. Det er rettigheter på hvordan bilder du kan bruke på nett.  På nettsiden Pixabay kan du laste ned gratis bilder. Kopier bildene og lim de inn i et word dokument.  

 2. Tenk på å finn minst to ulike bilder som er i motsettning til hverandre, det kan være for eksempel:  Fri/Fanget, Sult/overflod, Idyyll/forsøpling,  Ensomhet/Felleskap Rik/fattig tung/lett . 

 3. Prøv å finne et tema som du er opptatt av, er det noe du synes er urettferdig i verden eller et budskap som du er opptatt av? 

 4. Nå kan du bruke vannmaling til å forsterke motivet ditt. 
  Klipp ut det som er viktig fra fotoene og lim de sammen til et motiv.  

 • 1/5
 • 2/5
 • 3/5
 • 4/5
 • 5/5

Tagg bildene dine med #snakkomkunst #trondheimkunstmuseum eller @trondheimkunstmuseum på Instagram eller Facebook.