Hopp til hovedinnhold

Månedens kunstverk: Maleri av Charlotte Wankel.

Månedens teknikk: Overlapping

 Tenk deg at du skal tegne et hus. Hva begynner du med? Kanskje en firkant, så en trekant over? Og så en firkant til inni for å vise hvor døren skal være. På himmelen tegner du en sirkel for å vise at det er sol ute. Når du titter opp fra tegningen, og ser deg rundt, oppdager du at hele verden er bygd opp av ulike former.

1. SE – oppdag bildet. Hva ser du? Se på farger og former, hele bildet, deler av bildet.

2. TENK– hva skjer i bildet? Hvilke historier, eller tanker fikk du? Hva fikk deg til å se det?

3. UNDRE – har du noen spørsmål? Får bildet deg til å tenke på noe annet? Hva skjedde, hvordan er det laget, har det en lukt og hvordan kjennes det ut? Fortell en venn hva du tenker.

Grunnformer - Hva betyr det?

Vi har tre grunnformer: Trekant, firkant (kvadrat) og sirkel. Det sies at alle former kan lages av disse tre formene, bare du setter dem sammen på ulike måter - slik som Charlotte Wankel har gjort i maleriet sitt. Vi kan si at alle former vi finner rundt oss slekter på disse tre grunnformene, eller er ulike sammensetninger av dem. Selv om det er mye ro og orden i maleriet til Charlotte Wankel, er det ikke kjedelig – hun har jobbet grundig med å skape spenning mellom formene og i komposisjonen.  

Lek med grunnformene og overlapping og lag spennende kort!

Du trenger:

 • Papir i ulike farger 
 • Saks 
 • Lim 

Hvordan:

 1. Velg deg ut papir i farger som du synes passer sammen, eller forsøk å finne papir i sammen farger som Charlotte Wankel sitt verk. 
 2. Velg deg et ark eller en kartong som bakgrunn. (Gjerne litt stort, A4 eller A3 eller i mindre format om du f.eks ønsker å lage noen kule kort). 
 3. Klipp opp grunnformer, trekant, firkant og sirkler, i ulike farger og størrelser.  
 4. For de minste kan det være vanskelig å klippe og da kan en voksen klippe ut formene på forhånd. For å få jevne sirkler kan du bruke enden av et glass eller et fat til å tegne irundt på papiret, før du klipper.  
 5. Fordel formene utover bakgrunnen, lek deg med dem. Hvordan endrer komposisjonen seg om alt ligger hulter til bulter, eller om du forsøker å ordne dem mer slik som Charlotte Wankel har gjort?   
 6. Se hvilke andre former du kan lage ved å legge grunnformene inntil hverandre, eller oppå hverandre.   
 7. Det trenger ikke ligne på noe spesielt, men finn en komposisjon du liker.  
 8. Avslutt med å lime formene fast.  
 • 1/2
 • 2/2

Tagg bildene dine med #snakkomkunst #trondheimkunstmuseum eller @trondheimkunstmuseum på Instagram eller Facebook. 

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1