Hopp til hovedinnhold

Månedens kunstverk: Fjell av Inger Sitter.

Månedens teknikk: Oljekritt

Pappaen til Inger Sitter var kaptein på en båt, og da Inger var liten var hun ofte med ham ut på havet. På dekket på båten sto hun og drømte seg inn mot land og fjellene der inne. Se på maleriet til Inger Sitter. Hva er et som gjør at det ligner på et fjell? Forestill deg at du kan gå på det, hvordan kjennes det ut? Er det kaldt, eller varmt? Prøv å beskriv hvordan fjellet kjennes ut mot føttene dine? 

 

1. SE – oppdag bildet. Hva ser du? Se på farger og former, hele bildet, deler av bildet.

2. TENK– hva skjer i bildet? Hvilke historier, eller tanker fikk du? Hva fikk deg til å se det?

3. UNDRE – har du noen spørsmål? Får bildet deg til å tenke på noe annet? Hva skjedde, hvordan er det laget, har det en lukt og hvordan kjennes det ut? Fortell en venn hva du tenker.

Abstraksjon - Hva betyr det?

Har du noen gang sett et maleri som ikke ligner på noe du har sett i virkeligheten? Da har du kanskje sett et abstrakt maleri. Abstrakt kunst er kunst som ikke prøver å etterligne konkrete ting, men som heller bruker former, farger og penselstrøk til å fremkalle en følelse, et minne eller en tanke. 

Ofte kan en ta utgangspunkt i en spesifikk ting, og eksperimentere med eller forenkle motivet. Hvor enkelt og raskt kan du for eksempel tegne en katt, og fortsatt se at det er en katt? Kanskje du heller kan tegne noe som minner deg om katten, som følelsen av å klappe den myke pelsen? Eller har du kanskje prøvd å male lukten av et tre eller smaken av nystekte vafler – hvordan ser det ut? Kanskje det ikke er så viktig at de som ser maleriet ser de samme tingene som deg, men at de heller kan lage sin egen forklaring og historie om bildet du har laget.  

Oppgave: Lag ditt eget abstrakte fjell

Hva er typisk et fjell? Kan et fjell danse? Hvilke farger har et fjell? Finn fram ark og fargestifter for å finne det ut. I denne oppgaven kan du eksperimentere litt med hva en fjellform er, og hvordan vi kan tegne det.

Du trenger:

 • Oljekritt eller fettstifter 
 • Tegneark  
 • Farget ark 
 • Saks 
 • Limstift 

  Hvordan:

  1. Finn et ark, og velg deg ut noen oljekritt eller fettstiftfarger som du synes passer sammen. Nå skal du fylle ut arket med streker. Forsøk å bruke krittet på så mange måter som mulig. Du kan for eksempel legge krittet med langsiden ned mot arket, eller lage raske rette streker med mye fart. Forsøk å fylle arket.  

  1. Snu arket og tegne streker i en ny retning og ny farge. Prøv å tegne både med masse kraft og så svakt som mulig.  

  1. Når hele arket er dekt med streker og farger, kan du klippe ut en enkel “fjellform” og lime det på et farget ark. Ble det et fjell som danser? 

  1. Lag flere fjell og sett dem sammen. Hele klassen  kan også henge sine fjell sammen og lage en utstilling i klasserommet.  

  • 1/6
  • 2/6
  • 3/6
  • 4/6
  • 5/6
  • 6/6

  Tagg bildene dine med #snakkomkunst #trondheimkunstmuseum eller @trondheimkunstmuseum på Instagram eller Facebook.