Hopp til hovedinnhold

Månedens kunstverk: Landskap Wiig av Kitty Kielland

Månedens teknikk:  Diorama

Det er en mild sommerdag og du ser utover det langstrakte landskapet. Ser du elven som bukter seg innover, og en ku langt der borte? Du kjenner at det blir litt kjøligere i det en sky smyger seg foran solen, og legger det grønne gresset i skygge. 

1. SE – oppdag bildet. Hva ser du? Se på farger og former, hele bildet, deler av bildet.

2. TENK– hva skjer i bildet? Hvilke historier, eller tanker fikk du? Hva fikk deg til å se det?

3. UNDRE – har du noen spørsmål? Får bildet deg til å tenke på noe annet? Hva skjedde, hvordan er det laget, har det en lukt og hvordan kjennes det ut? Fortell en venn hva du tenker.

Perspektiv - Hva betyr det?

Perspektiv handler om at ting ser forskjellige ut fra hvor vi står. Med andre ord betyr perspektiv måten noe ser ut på, sett fra et bestemt sted. Når vi snakker om kunst, bruker vi ofte ordet perspektiv for å forklare hvordan et bilde har rom og dybde selv om det egentlig er flatt. Har du sett et bilde på en vegg en gang som det så ut som om du kunne gå inn i? Da har kunstneren brukt perspektiv som virkemiddel.

Det fins mange ulike måter å lage perspektiv på: Fargeperspektiv, luftperspektiv og linjeperspektiv er noen av dem. Fargeperspektiv bygger på ideen om at varme farger kommer mot en, mens kalde farger går i fra en. Luftperspektiv minner litt om fargeperspektiv, men handler om at desto lenger borte noe er, desto mer luft befinner det seg mellom den som ser og objektet. Luft inneholder fukt og partikler som gjør at vi ikke ser farger like sterkt, som når noe står nært oss. Linjeperspektiv handler om at ting som er langt borte ser mindre ut enn ting som er nærme. Rette veier blir smalere lenger inn i bildet og møtes etter hvert i et punkt, akkurat som elven i Kitty Kiellands maleri. Kan du se hvordan den blir smalere og smalere, før den forsvinner langt borte ved fjellene? 

Oppgave: Lag ditt eget diorama!

Et diorama er en detaljert og tredimensjonal fremstilling av en scene - som et titteskap. I denne oppgaven kan du undersøke perspektiv gjennom å lage et tredimensjonalt landskap i en boks. 

 • 1/1

Du trenger:

 • Maling 
 • Pensel 
 • Blyant 
 • Ark til figurer 
 • Lim 
 • Saks 
 • Feste til mobilen (om du skal lage en video)

Hvordan:

 1. Finn en passende eske. 
 2. Start med å tegne noen små fjell på bakveggen av boksen. Tegn en bred elv som starter fra åpningen, og som svinger seg innover i landskapet mens dent blir smalere og smalere til den forsvinner ved fjellene. 
 3. Mal en lys himmel som bakgrunn. Hvis du blander ulike blåfarger og maler himmelen lysest lengst ned, vil det oppstå perspektiv også på himmelen. Mal fjellene i bakgrunnen i en lys gråfarge. Bland deg en fin farge til landskapet, og elva. Hvis du har mer og mer hvit farge i malingen jo lengre bak i bildet du kommer, skaper du enda mer opplevelse av dybde i esken din.  
 4. Mal noen grantrær og blomster i ulike størrelser på et ark. I tillegg trenger du kanskje noen hauger i ulik farge og størrelse. Kanskje du vil sette inn ei bru eller andre ting i boksen også? 
 5. Når malingen har tørket klipper du ut figurene, men beholder en liten kant under hver figur.  
 6. Brett ned kanten og lim inn figurene., husk de største figurene lengst frem også blir alt mindre jo lengre innover i eksa du kommer.  
 7. Beundre boksen din. Kanskje blir du inspirert til å lage en historie. Hva med å lage en liten animasjonsvideo? 

Tips til animasjon. Fest både eska og mobilen til bordet. Tenk også på at lyset i rommet kan forandre seg, så det lønner seg å ha en lyskilde. Det finnes mange enkle animsjonsprogram på nett som er gratis og lett å bruke både fra Ipad og mobil. Vi brukte Stop motion Studio.  


 • 1/2
 • 2/2

Tagg bildene dine med #snakkomkunst #trondheimkunstmuseum eller @trondheimkunstmuseum på Instagram eller Facebook.