Hopp til hovedinnhold

Steinar Haga Kristensen mottok Lorck Schive Kunstpris 2021!

Juryens begrunnelse: 
Steinar Haga Kristensens utstilling overskrider summen av de ulike komponentene den består av. Juryen opplever at en gripende visjon forener verkets kaleidoskopiske ansamling av stiler og medier (som spenner fra maleri til mosaikk, fra 3D-print til dataspilldesign). Kunstnerens kompakte og kompromissløst fascinerende presentasjon åpenbarer en fantasiverden, der forholdet mellom forfatterskap og myte, byrde og letthet blir iscenesatt gjennom en gjenskapt fortelling om Orfeus. Kristensens prosjekt er mørkt, morsomt, unnvikende – og breddfullt av energi. Utover det spektakulært visuelle, gir kunstnerens rike konseptuelle landskap den tålmodige betrakter mye igjen for oppmerksomheten. Juryens beslutning ble tatt etter en detaljert diskusjon. Det ble lagt særlig vekt på presentasjonene på Trondheim kunstmuseum. Juryen gratulerer Steinar Haga Kristensen som prismottaker av Lorck Schive Kunstpris 2021.

Juryen har bestått av:

 • Bente Sætrang - Kunstner
 • Maaretta Jaukkuri - Kurator
 • Nadim Samman - Kurator

Styret i Christian Lorck Schive og hustrus legats begrunnelse for nominasjonen:

Kristensen komponerer ekspansive og komplekse installasjoner, satt sammen av en hærskare enkeltverk, ofte med en avgrenset motivkrets. Repetisjoner og gjenbruk bidrar til at de enkelte arbeidene synes å løses opp i mengden. Opplevelsen kan bli overveldende, han har heller ikke unnlatt å prøve seg på totalkunstverkets paradegren, opera, og er ikke engstelig for fargen brun. Arbeidene hans framstår ironisk og inderlig på samme tid. Inderlig og kanskje med lengsel til skaperkraften i kunsten, men med ironisk distanse til kunstens rolle i et politisk og økonomisk marked.

Dataspillet ULTRAIDENTIFKASJONSPAVILJONG

Den 4 juli vil også være verdenspremiere av web versjonen av dataspillet ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG. Dataspillet er en integrert del av Steinar Haga Kristensens bidrag til utstillingen ved museet. ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG sammenkommer rundt avatariseringen av en humanoid figur som utgjør hovedmotivet i en serie intaglio grafikk. Avataren er plassert og programmert for begrenset interaksjon i en virtuell total verden, konstruert ut ifra digitale reproduksjoner av de singulære verkene i utstillingen. Dyptrykk, oljemaleri, keramikk, fresco og sgraffito maleri, glassmosaikk, heklede barneklær, lamper, møbler, etc. opptrer som bestanddeler i en idealisert offentlighet.

Art and directions: Steinar Haga Kristensen
Game design and development: Magnus Hagen Olsen
Programming and development: Lars Hemmingsen Nørgaard, Midtjyllands 3D service
Photogrammetry: Thomas Bremerstent/Steinar Haga Kristensen
Sound: Morten Nordbye Halvorsen/Steinar Haga Kristensen
Art and directions: Steinar Haga Kristensen

Biografi

Steinar Haga Kristensen (f.1980 i Oslo) arbeider innen en rekke medier og formater; maleri, skulptur, video, performance med flere. Praksisen hans er preget av en type selvutgravning eller fordøyelse, hvor kunstneren repetitivt bruker sin egen kunstneriske virksomhet og motiver som grunnlag for stadig nye repetisjoner på tvers av medium og tematikk. Arbeidene hans opererer i et anarkistisk utrykk, som diskuterer kunst, form og mening. For eksempel i fresken Konsensusbilde, som ble oppført i Oslo Rådhus i 2013 - 2015, som bakteppe til en ny opera, skrevet av Haga Kristensen. I librettoen blir man ledet gjennom en kunstners streben med å fullføre et oppdrag som skal reflektere vår tid, som ikke lenger er opptatt med det store eller monumentale, men heller fokuserer på det private og individuelle. Dette totale kunstverket som siden er blitt en permanent men skjult del av rådhuset eksemplifiserer hvordan Haga Kristensen i sin praksis utfordrer grunnleggende konvensjoner for kunstens inntreden i samfunnet og forholdet mellom kunstverk og betrakter.

Haga Kristensen er representert ved Galleri Brandstrup, Oslo. Han har stilt ut bl. a. på Bozar, Brussel, Belgia; Passerelle i Brest, Frankrike; Senteret for samtidskunst, Vilnius, Litauen; WIELS Contemporary Art Center, Brussel; Kunsthall Oslo; Witte de With, Rotterdam, Nederland; Museum for samtidskunst, KODE, Bergen, Kunsthal Aarhus. Aarhus, Etablissement d’en face, Brussel, Belgia, UKS, Oslo og Den Frie, København, Danmark.

Steinar Haga Kristensen er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo og ved Akademie der Bildenden Künste, Vienna.

 • 1/4
  Steinar Haga Kristensen, «ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG», 2021. Skulptur, maleri, grafikk og dataspill. Foto: Susann Jamtøy / TKM.
 • 2/4
  Steinar Haga Kristensen, «ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG», 2021. Skulptur, maleri, grafikk og dataspill. Foto: Susann Jamtøy / TKM.
 • 3/4
  Steinar Haga Kristensen, «ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG», 2021. Skulptur, maleri, grafikk og dataspill. Foto: Susann Jamtøy / TKM.
 • 4/4
  Steinar Haga Kristensen, «ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG», 2021. Skulptur, maleri, grafikk og dataspill. Foto: Susann Jamtøy / TKM.
Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1