Hopp til hovedinnhold

Nominert til Lorck Schive Kunstpris 2015

Vaiere og strenger, 2015
Vaiere, jekketaljer

Along THE LINE – Towards THE POINT. 2014
Kronestykke, skrustikke, veggfeste

Objektenes iboende komikk, 2015
Paraplyer, vaiere, strekkfisker

Snorre Ytterstad gjør tilsynelatende hverdagslige og enkle grep med kjente objekter og gjenstander. Her velger han å komplisere den naturlige inngangen til utstillingen med en fysisk barriere av vaiere og jekketaljer. Ytterstad anser installasjonen av vaiere, stramt strukket mellom veggene i den store overlyssalen, som en vev med referanse til Hannah Ryggen som på 30-tallet gikk direkte fra å lese artikler om fascismens fremvekst og til veven, hvor hun vevde frem sine reaksjoner. For Ytterstad er dette arbeidet en følelsesmessig og kroppslig reaksjon på de siste hendelsene i Europa hvor hindringer lages for å stoppe flyktninger fra å komme seg inn i EØS.

I et annet rom har Snorre Ytterstad hengt åtte herreparaplyer knyttet sammen av håndtakene i midten av rommet, mens tuppene er koblet til vegger, gulv og tak med vaiere. De skaper en stjerneform som tar rommet i besittelse. Tittelen Objektenes iboende komikk er vitne om en leken holdning, og ved å forholde seg til objektene som ren form, fratar han dem deres funksjon, og gir dem en absurd fremtoning. Tittelen impliserer også en slags animisme, eller besjeling, som om paraplyene er gitt liv og karakter, og dermed i stand til å skape drama, komedie eller tragedie. Paraplyens funksjon er imidlertid fortsatt en vesentlig del av arbeidet. Ytterstad anser paraplyen som den enkleste formen for arkitektur. Dens evne til å forvandle seg til et beskyttende tak mot uvær er en latent mulighet, og kanskje et varsku.

Med stor følsomhet for den underliggende historien i all transformasjon, skaper Snorre Ytterstad nye vrier på det kjente. Gjennom omstendelige prosesser rekonstrueres ulike gjenstander – et kronestykke kan bli en sag – og rykkes dermed ut av den opprinnelig funksjonen. Ytterstad setter i sving intrikate og humoristiske samspill mellom funksjon, form og begrep, og resultatet er ofte overraskende, samtidig som de framstår som innlysende.

Snorre Ytterstad er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo. Han har hatt flere separatutstillinger, deriblant i Bodø Kunstforening (1994); Satelliti, Galleria Kari Kenetti, Helsingfors (2001); Schlafen Gegen Rechts, UKS Galleri, Oslo (2002); On a Tightrope a Screw Thinks Shit, Galleri Erik Steen, Oslo (2008) og Squared Target, Museet for samtidskunst, Oslo (2011). For denne utstillingen ble Ytterstad nominert til Kunstkritikerprisen 2011.

 • 1/8
  Vaiere og strenger, 2015 Vaiere, jekketaljer
 • 2/8
  Objektenes iboende komikk, 2015 Paraplyer, vaiere, strekkfisker
 • 3/8
  Along THE LINE – Towards THE POINT. 2014 Kronestykke, skrustikke, veggfeste
 • 4/8
  Objektenes iboende komikk, 2015 Paraplyer, vaiere, strekkfisker
 • 5/8
 • 6/8
 • 7/8
  Vaiere og strenger, 2015 Vaiere, jekketaljer
 • 8/8
  Objektenes iboende komikk, 2015 Paraplyer, vaiere, strekkfisker

Les om nominasjon, styret, jury og prisens historie.

01.10.2017-28.01.2018 TKM Bispegata Mattias Härenstam, Knut Henrik Henriksen, Lars Laumann og Vibeke Tandberg

21. september 2019 - 19. januar 2020 TKM Bispegata Gunnvor Nervold Antonsen, Eline Mugaas, Børre Sæthre og Torbjørn Rødland.

20. mars - 18. september 2021 TKM Bispegata Matias Faldbakken Steinar Haga Kristensen Kira Wager Tori Wrånes

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1