<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=797583897089809&ev=PageView&noscript=1" />
 (Foto/Photo)

Spor

Kreativ hjemmepakke fra Trondheim kunstmuseum

Har du studert en brødfjøl noen gang? Den finnes en i de fleste hjem, og den ser sikkert ganske lik ut med streker i alle retninger. Kanskje går det an å telle hvor mange brødskiver som har blitt skåret på en fjøl? Nesten som årringer i et tre forteller hvor mange år det har vokst, viser brødfjølen spor av alle måltidene.


Oppgave: Spor!

Kunstneren Per Kristian Nygård (f. 1979) er utdannet fra Kunstakademiet i Malmö. Han bor og har sitt virke i Trondheim, og arbeider blant annet med skulptur, installasjon og grafikk. De grafiske verkene blir ofte skildret som både humoristiske og sosialt engasjerte.

De 13 tresnittene som utgjør Repetisjon som en form for forandring er trykk fra skjærefjøler fra leiligheter i Elgeseter 30b, en rivningstruet bygård i Trondheim. De ble lagt i forbindelse med utstillingen Constant. Decay., organisert av RAKE Visningsrom. Kunstnere ble invitert til å gjøre inngrep i leilighetene i den tomme og rivningstruede bygningen, noe som var med på å utsette rivningen på ubestemt tid.

Det som kan se ut som uttrykksfulle streker er egentlig et produkt av at noen har skjært brød i 30 år. Slik inviterer Repetisjon som en form for forandring til å reflektere over tiden som går, og sporene som ligger igjen etter et levd liv.

Til denne oppgaven trenger du: 

 • Noe du kan ta avtrykk av. Et blad fra en plante, en gammel sko, eller en brødfjøl. Se etter spor.
 • Maling
 • Ark
Kunstneren Per Kristian Nygård har laga trykk av 13 brødfjøler fra forskjellige leiligheter og ingen er like! Brødfjølene Per Kristian fant har vært brukt i 30 år og viser spor etter alle menneskene som har skåret seg en brødskive til frokost og sikkert også til kvelds. Har dere en brødfjøl hjemme? Se om du kan finne noen spor i den.

Se om du kan finne andre ting med spor hjemme, eller ute. En stein, et blad, en vedkubbe, eller om du er heldig: en gammel brødfjøl som ingen vil ha.

Undersøk gjenstanden og finn en side du liker godt. Mal oppå den med en farge du liker og trykk den på et ark. Kanskje kan du lage et bilde til noen andre, et spor av dem?

Del dine spor!

Tagg oss med #kreativhjemmepakke #trondheimkunstmuseum eller @trondheimkunstmuseum på Instagram eller Facebook. 

 • (Foto/Photo)
  1/5
  (Bilde 1 av 5)
 • (Foto/Photo)
  2/5
  (Bilde 2 av 5)
 • (Foto/Photo)
  3/5
  (Bilde 3 av 5)
 • (Foto/Photo)
  4/5
  (Bilde 4 av 5)
 • Per Kristian Nygård, Repetisjon som en form for forandring, 2013. (Foto/Photo)
  5/5
  Per Kristian Nygård, Repetisjon som en form for forandring, 2013. (Bilde 5 av 5)