Hopp til hovedinnhold

TKM Bispegata
27.04 - 18.08. 2019

Gled deg til den største retrospektive utstillingen med Weidemann noensinne! Nå er det trøndernes tur til å få oppleve den roste utstillingen, med den folkekjære maleren - som også var fra Trøndelag! 

Jakob Weidemann var banebrytende i den moderne norske kunsthistorien. Han var elsket av både kritikere og publikum gjennom hele karrieren. I utstillingen får vi oppleve bredden i kunstnerskapet hans, fra det tidlige figurative, over til det abstrakte, videre til de kjente skogbunn-bildene og de siste periodene hvor han skapte lysfylte naturformasjoner. Den siste, lyse perioden er den fasen som de fleste gjerne forbinder med Weidemann. Dette er en sjelden mulighet til å oppleve nye sider ved han. 

Weidemann var født i Steinkjer og selv om han ikke bodde mye av sitt liv i Trøndelag, var han likevel knyttet til familien og bakgrunnen derfra. Under krigen oppholdt han seg i Steinkjer før han flyktet videre til Sverige. Der ble han utsatt for en ulykke som gjorde ham blind på ett øye. Selv fortalte han at hendelsen var avgjørende for han, og hans veivalg som maler. Han var også på Okkenhaug gård ved Levanger og malte der i perioder. Et av høydepunktene i karrieren, var utsmykningen i Steinkjer kirke på midten av 1960-tallet. Dette arbeidet førte til et skifte i kunsten hans, og han fikk et nytt forhold til lyset.  

Kjøp billetter til åpningen av Jakob Weidemann her!

Unngå kø på åpningen og kjøp billetter allerede i dag!

Billetten gjelder for åpningsdagen 27. april og ett valgfritt besøk til museets andre avdeling, TKM Gråmølna.

TKM Bispegata
27. april 2019 kl. 13.00 – 16.00

Jakob Weidemann (1923-2000) ble født i Steinkjer og utdannet seg som maler ved Statens Kunstakademi i Oslo og Konsthögskolan i Stockholm. Han debuterte som maler i 1942 og hadde sitt gjennombrudd i 1946 hos Blomqvist Kunsthandel. Med stor utstillingsvirksomhet viste han arbeidene sine blant annet på Kunstnernes Hus, Nasjonalgalleriet, Biennalen i Sao Paolo, Festspillene i Bergen, Biennalen i Venezia, Kunstnerforbundet, Galerie Ariel i Paris, Galleri Haaken, Galerie Maeght-Lelong i Paris, Trondheim kunstmuseum, Stenersenmuseet, Lillehammer kunstmuseum, Kistefos-museet og Henie Onstad Kunstsenter.

Arbeidene hans er representert i store samlinger som Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstenter og Oslo kommune. Store utsmykningsoppdrag ble utført for Norsk Hydro, Alf R. Bjercke, Fred Olsen, Steinkjer kirke, Alfaset gravkapell og Store Maihaugsal på Lillehammer.

Utstillingen er produsert av Henie Onstad Kunstsenter, i samarbeid med Sørlandet Kunstmuseum og Trondheim kunstmuseum. Den ble vist på Henie Onstad kunstsenter 16. juni - 14. oktober 2018 og ved Sørlandet Kunstmuseum 17. november 2018 - 24. mars 2019

Til utstillingen er det laget en omfattende katalog, med tekster av kurator for utstillingen Karin Hellandsjø, John Michelet, Caroline Ugelstad, Sverre Koren Bjartnæs, og et intervju med Anders Sletvold Moe og Christer Glein.

Se film om utstillingen laget av Henie Onstad Kunstsenter på Sørlandet kunstmuseum sin youtube-kanal:

Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1