<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=797583897089809&ev=PageView&noscript=1" />

Harald Sohlberg. Uendelige landskap.

23.11.2019 - 09.02.2020
TKM Gråmølna

Harald Sohlberg, Vinternatt i Rondane, 1914. Nasjonalmuseet.

Opplev maleriet som er kåret til Norges nasjonalmaleri - nå kommer publikumsuksessen Harald Sohlberg. Uendelige landskap til Trondheim! 

 • Harald Sohlberg, Gate i Røros, 1903. Nasjonalmuseet.
  Harald Sohlberg, Gate i Røros, 1903. Nasjonalmuseet.
 • Harald Sohlberg, Fra et hjem, 1919.Privat eie. Courtesy Galleri K.
  Harald Sohlberg, Fra et hjem, 1919.Privat eie. Courtesy Galleri K.
 • Harald Sohlberg, Natt (Røros Kirke), 1904. Trondheim kunstmuseum.
  Harald Sohlberg, Natt (Røros Kirke), 1904. Trondheim kunstmuseum.
 • Harald Sohlberg, Våraften, Akershus. 1913. Oslo Kommunes kunstsamling.
  Harald Sohlberg, Våraften, Akershus. 1913. Oslo Kommunes kunstsamling.
 • Harald Sohlberg, En blomstereng Nordpå, 1905. Nasjonalmuseet.
  Harald Sohlberg, En blomstereng Nordpå, 1905. Nasjonalmuseet.

Harald Sohlberg (1869–1935) gjør norske landskap til sitt hovedmotiv. Bildene viser konkrete steder, men også sinnets, tankens og evighetens landskaper. Sohlberg drar til områder som få andre kunstnere interesserer seg for, og bidrar gjennom sine bilder til å gi steder som Røros og Rondane kulturell og kunstnerisk identitet. Skildringene er realistiske, samtidig som motivene er tatt ut av tid og geografisk plassering.

Utstillingen viser bredden og tvetydigheten i Sohlbergs kunst. Bildene er mystiske og tanke-vekkende. Stille sommernattsmotiver beskriver naturens skjønnhet, men kan samtidig vekke uro. Fargesterke malerier appellerer til intuisjon og følelser. De tar for seg de skjulte sammenhengene mellom den ytre sansbare verden og menneskets indre vesen.

I mange av landskapsmaleriene er fraværet av mennesker påfallende, fordi de samtidig inneholder spor etter menneskelig aktivitet, som hus, veier og telegrafstolper. Spennet mellom det tradisjonstro og det moderne liv gjør hans billedverden spesiell både i norsk og internasjonal sammenheng. Motivene og malemåten skiller ham fra hans samtidige, men gjør ham også unik og evig aktuell.

Utstillingen favner verk fra hele karrieren. Den synliggjør Sohlbergs arbeidsmåter, hvordan ideer utvikles og gjennomføres. Varianter av samme motiv viser aspekter ved den kunstneriske prosessen. Rundt 60 malerier i tillegg til en rekke tegninger, skisser, grafiske verk og foto presenteres.

Før utstillingen kommer til Trondheim vil den bli vist i Dulwich Picture Gallery i London og Museum Wiesbaden i Tyskland, 150 år etter kunstnerens fødsel. Dette er første gang Sohlbergs kunst i så stort omfang presenteres for et europeisk publikum.

Utvidede åpningstider på TKM Gråmølna

Under utstillingsperioden til Harald Sohlberg. Uendelige landskap. Vil TKM Gråmølna ha utvidede åpningstider:
Tirs, tors, fre, lør og søndag: 12 - 18.
Onsdag: 12 - 20.


Tid og sted
TKM Gråmølna23. november 2019 – 9. februar 2020

Foredrag ved Leonard Rickhard: Sohlberg på Evjemoen

Jeg hadde en intens opplevelse av bildene til Harald Sohlberg allerede som gutt, og dette kunstnerskapet har fulgt meg gjennom alle år. Jeg vil snakke løst og fast om mitt forhold til Sohlberg, kunsthistorien og noen maleriske problemstillinger.

Velkommen til foredraget «Sohlberg på Evjemoen» ved bildekunstner Leonard Rickhard.
Tidlige møter med bildekunst kan gi et stort inntrykk på en som menneske. Opplevelsen kan bevisst tas fram og gjenoppleves, men den kan også forme hvordan en blir som voksen, som kunstner, som tenker. Bildekunstner Leonard Rickhard ser på noen av Harald Sohlbergs malerier og deler tanker og ideer med oss. Utstillingen er tidligere vist ved Nasjonalmuseet, hvor han holdt foredraget første gang.


Tid og sted
TKM Gråmølna4. desember 2019 18.30

Utstillingen har tidligere vært vist ved Nasjonalmuseet,i Dulwich Picture Gallery i London og Museum Wiesbaden i Tyskland. Utstillingen er produsert av Nasjonalmuseet.

Se også: