Hopp til hovedinnhold

26. januar kl.18.00 

I forbindelse med utstillingen Drawings Belonging to the Heart har kunstnerduoen Hertling & Andreassen gitt forfatter Tor Eystein Øverås i oppdrag å lage et helt nytt kunstverk: En bok om kjærligheten til byen.

26. januar kl.18.00 lanseres boken på Trondheim kunstmuseum. Vi inviterer til en samtale om boka mellom skribent og billedkunstner Tommy Olsson og forfatter Tor Eystein Øverås.  

Boken tar for seg kjærlighet til byen man bor i, eller byen man vokste opp i. Øverås beveger seg gjennom Bodø, Berlin, Trondheim og Kristiansund. I et vandrende essay studerer han bygninger og steder, og reflekterer over hva det vil si å bo i en by, om byers endringsprosesser. Boken Å lese en by inngår som et verk i utstillingen Drawings Belonging to the Heart.

En gang sa en kollega, som kjente meg godt: Du må skrive en bok om bombede byer. Jeg skjønte først ikke hva hun snakket om. Hvorfor i alle dager skulle jeg skrive en bok om bombede byer? Fordi du vokste opp i en, Bodø, og bosetter deg i og oppsøker andre: Berlin, Warszawa, Gdansk, London, Rovaniemi, Hamburg.

Fra boken Å lese en by

Tor Eystein Øverås

(f. 1968) vokste opp i Bodø, og bor og arbeider i dag i Trondheim. Øverås debuterte i 1993 med romanen Tittelløs. Siden har han utforsket det personlige og litterære essayet i bøker som Til. En litterær reise (2005, Havmannprisen), Livet! Litteraturen! (2009, Årets litteraturkritiker), I dette landskap (2012, nominert til Brageprisen) og Hva er et essay? (2014). I 2018 ga han ut en biografi om poeten og barnebokforfatteren Sissel Solbjørg Bjugn. Øverås har vært redaktør for Munchmuseets nye samlingskatalog, Edvard Munch uendelig, som ble utgitt i desember 2021. Han er tidligere redaktør av tidsskriftet Vinduet, og det er på www.vinduet.no han i dag publiserer sine kritiske tekster. Våren 2022 gir han ut boka Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen 1961–1985. Øverås bor og arbeider i Trondheim og Berlin.

Tommy Olsson

 (f.1963) er billedkunstner og skribent, bor og arbeider i Trondheim. Han er utdannet billedkunstner fra Kunstakademiet i Trondheim og Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam, og har en grad i Skapende kuratorpraksis fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hans seneste utgivelse er Til stede, essay, Kolon 2020. Olsson skriver fast for Klassekampen.

Boken er utgitt av Uten tittel i samarbeid med Trondheim kunstmuseum.

Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1