Hopp til hovedinnhold

Astri Aasen stipendet 2023

I 2023 mottok Vilde Rudjord Astri Aasen stipend

Styret i Stiftelsen Trondhjems Kunstforenings Legater har i september 2023 tildelt Vilde Rudjord stipend på kr 15.000 fra Astri Aasens Gave. Rudjord viste i sin søknad meget god kunstneriske kvalitet. Rudjord har Master of Fine Art fra Kunstakademiet i Trondheim og har de siste seks årene hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger, samt flere utsmykningsoppdrag i Trondheim. Det lekne er et element som går igjen i hennes bilder, gjerne med bruk av frisk fargepalett, og der hun ofte tester ut nye kunstneriske kombinasjoner.

«Å motta Astri Aasens Gave betyr utrolig mye for meg som ung kunstner! Å bli sett av fagmiljøet sitt er motiverende for å fortsette min kunstneriske utvikling, sier Vilde Rudjord. Dessuten er det jo frigjørende, siden midlene gir meg tid til å fokusere på kunsten og eksperimentere videre. Tusen takk Astri Aasens Gave og Trondheim kunstmuseum!»

  • 1/1
    Vilde Rudjord
  • 1/1

Om Malerinnen Astri Aasen

Trondheimskunstneren Astri Aasen (1875-1935) fikk sin kunstutdanning ved flere institusjoner, blant annet i Harriet Backers malerskole i Oslo, Kunstakademiet i København under Viggo Johansen i portrettklassen, og som elev av Léon Bonnat i Paris. Hun produserte en betydelig mengde kunstverk, inkludert malerier, raderinger og litografier, og ble en pioner i Trondheims kunstscene. I 1917 fikk Aasen et av sine mest betydningsfulle oppdrag da hun portretterte deltakerne i det første Samelandsmøtet i Trondheim. Hun var også den eneste kvinnen blant nitti menn som signerte for å støtte byggingen av Trondhjem kunstforenings eget utstillingslokale i 1918, som i dag er Trondheim kunstmuseums bygning. Etter hennes død ble "Malerinnen Astri Aasens Gave" opprettet som et legat, som fortrinnsvis skulle utdeles til kvinnelige kunstnere. Aasen selv opplevde økonomiske utfordringer i perioder av sitt liv og ønsket gjennom stipendet å hjelpe unge kunstnere. Av kjente kunstnere som i tidligere tider har mottatt stipend fra Astri Aasens Gave kan nevnes Inger Sitter (1949), Håkon Bleken (1958) og Anne Breivik (1961).

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1