Hopp til hovedinnhold

Advarsel

  • 1/1
    Fra rommet "Advarsel". Foto: Anna Kvitka/TKM

Med sitt engasjement i sosiale og politiske spørsmål, tar kunstneren ofte ansvar for å påpeke brister, tar hensyn til smertepunkter og foreslår noen ganger løsninger. Da Enique Roura ble invitert til å velge et kunstverk for Kunstnerens valg i 2019, begrunnet han valget sitt slik: 

«En oppgave er gitt til kunstneren med å navigere i museets samling. Hensikten med denne oppgaven er å stille ut ett verk i samlingen rundt en presentasjon av kunstneren. Objektet jeg velger er katalogisert og navngitt som Leirkrukke. Høyde 17 cm Oaxaca/Zaachilo. Det er en krukke laget av brent leire, og er opprinnelig fra Zaachila, i delstaten Oaxaca, sør i Mexico." 
   
Det at denne gjenstanden inngår i museets samling åpner for spørsmål om kolonialisme, vestlig overherredømme, kulturell plyndring og det legitime eierskapet til gjenstanden. 

Roura skaper et emosjonelt bånd med den meksikanske krukken i Eik Nes -samlingen. Han forholder seg til krukken som et subjekt og gir krukken rollen som en medsammensvoren, og en som representerer mange andre objekter som befinner seg i samlinger og arkiver, langt unna der de kom fra. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1