Lars Tiller og Roar Wold (Håkon Bleken og Gruppe 5)

Trondheim kunstmuseum ønsker å vise Håkon Blekens kunstgave i relasjon med andre kunstnere som er representert i museets samling. Et naturlig fokus er kunstnerfellesskapet Gruppe 5 som foruten Bleken, besto av Halvdan Ljøsne, Lars Tiller, Roar Wold og Ramon Isern. Alle medlemmene var ansatt ved Arkitektavdelingen ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim (i dag NTNU).

Dette er den andre utstillingen i serien, som sommeren 2017 vil kulminere i en større Gruppe 5 utstilling. Den første utstillingen var Håkon Bleken og Gruppe 5: Ramon Isern, og en tredje utstilling om Halvdan Ljøsne vises våren 2017. Ramon Isern var initiativtakeren til å danne grupperingen, som eksisterte i perioden 1961-1970.

Lars Tiller og Roar Wold var begge fra Trondheim og kjente hverandre fra de var barn. For begge var interessen for kunst tydelig fra de var svært unge, noe som gjorde at de to ble venner, et vennskap som fulgte dem gjennom kunststudier i Paris, arbeidstiden ved Arkitektavdelingen ved NTH, karrieren og livet.

Lars Tiller

Lars Tiller (1924-1994) jobbet med kull, maleri og grafikk. Han er særlig kjent for sine abstrakte malerier i et geometrisk formspråk. Vi finner ingen referanser til landskap eller natur i bildene til Lars Tiller. Det er spillet mellom formene og fargene som skaper komposisjonen og som er selve motivet.

Roar Wold

Roar Wold (1926-2001) var en stor kolorist. For han var det abstrakte maleriet en måte å komme nærmere naturen, og mange av hans arbeider er transfigurasjoner av landskap, hvor fargene danner strukturen i billedflaten.

• TillerWoldImage.jpg
    Roar Wold og Lars Tiller på café i Paris, 1951

Anders Sletvold Moe

Anders Sletvold Moe (1978) er kurator for utstillingen. Han er billedkunstner og født i Steinkjer og bosatt i Oslo. I sitt eget kunstnerskap har han en genuin interesse for både den modernistiske kunsthistorien og videreutviklingen av et abstrakt formspråk i kunsten. Han forholder seg både aktivt og reflekterende til den abstrakte kunstens historie, og har en særlig sterk tilknytning til de trønderske modernistene. Inspirasjonen som kan spores direkte i mange av hans verk.

Utstillingen presenterer et subjektivt utvalg av Lars Tiller og Roar Wolds verk fra Trondheim kunstmuseums samling, supplert av noen innlånte verk. Utvalget viser arbeider fra 1950 – 70 tallet, som har appellert til Sletvold Moe i relasjon til sitt eget kunstnerskap. Et viktig fokus har vært å gi arbeidene den plassen de fortjener i møte med arkitekturen, og å gi publikum en opplevelse av verkene og rommet som helhet.

Se også:

TillerWoldImage.jpg

Lars Tiller og Roar Wold (Håkon Bleken og Gruppe 5)

I en serie utstillinger om Håkon Blekens tilknytning til Gruppe 5 viser Trondheim kunstmuseum verk av Lars Tiller og Roar Wold. Utstillingen er kuratert av Anders Sletvold Moe.

TKM Gråmølna 11. sep 2016 – 22. jan 2017
Ljsne_Halvdan_Bilethoggaren_TKM_819_crop_web.jpg

Halvdan Ljøsne (Håkon Bleken og Gruppe 5)

Den tredje utstillingen om Håkon Bleken og Gruppe 5 viser verk av Halvdan Ljøsne.

TKM Gråmølna 5. feb – 30. apr
Norwegian_artists_Gruppe_5.jpg

Gruppe 5 - Kunsten å bygge et bilde

Om kunstnergruppen Gruppe 5. Åpning 6. mai i Bispegata.

TKM Bispegata 6. mai – 10. sep
Isern.JPG

Håkon Bleken og Gruppe 5: Ramon Isern

Den første utstillingen i serien om Håkon Bleken og Gruppe 5, viser verk av Bleken og Ramon Isern.

TKM Gråmølna 7. feb – 28. aug

Foredrag: Sverre Krüger

Sverre Krüger holder foredrag om abstraksjon og modernistisk maleri i Midt-Norge, med fokus på Gruppe 5.

TKM Gråmølna 5. februar : 15.00

Utstillingsåpning: Gruppe 5 - Kunsten å bygge et bilde

Velkommen til åpning av utstillingen Gruppe 5 - Kunsten å bygge et bilde.

TKM Gråmølna 6. mai : 13.00 – 16.00
18058065_1540545362656504_8091327602818814787_n.jpg

ÅPNINGSFEST: GRUPPE 5

Bli med og ferie utstillingen Gruppe 5 - Kunsten å bygge et bilde og at hele museet i Bispegata er åpent igjen! Dette fortjener en skikkelig fest.

TKM Bispegata 6. mai : 19.00 – 23.00

Samtale i utstillingen: Håkon Bleken og professor Jan Brockmann

Velkommen til omvisning med samtale mellom Håkon Bleken og professor Jan Brockmann søndag 7. mai kl. 13.00.

TKM Bispegata

Familiesøndag: Vi tegner med kull!

Kunstnerene i Gruppe 5 jobbet alle med kullstift. Hvordan er det å tegne med kull, er det annerledes enn med blyant?

Ta med familien på TKM Bispegata og tegn med kull i vårt verksted! Vi lar oss inspirere av kunstnerene i Gruppe 5 og jobber med gråskala på stort format. Vi bruker sjablonger og ser på ulike teknikker. Hvordan blir tegningen om man tegner hardt? Ser det annerledes ut enn når man tegner løst og hva skjer når man gnir ut streken? u kan også utforske utstillingen «Gruppe 5 - Kunsten å bygge et bilde» med familien eller med en av våre dyktige formidlere.

TKM Bispegata 28. mai : 12.00 – 15.00
Vernissage_Gruppe5_AWL_web_10.jpg

Søndagsomvisning: Gruppe 5

Velkommen til omvisning i utstillingen Gruppe 5 - Kunsten å bygge et bilde med vår museumspedagog Eli Nøttestad.

TKM Bispegata 14. mai : 13.00